Biografia celebrului artist Ion Dolanescu

Ion Dolanescu, unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara, s-a nascut la 25 ianuarie 1944, in comuna Persinari, langa Targoviste. 

Dolanescu a crescut intr-o familie numeroasa, cu greutati, alaturi de mama sa si cei sapte frati.
In cariera sa, care s-a intins pe mai bine de patru decenii, Ion Dolanescu a inregistrat 50 de discuri pe vinil si CD-uri, iar salile in care concerta erau neincapatoare pentru publicul numeros care dorea sa-l auda cantand piese de petrecere, de dor si dragoste, balade si doine.In 1966 a absolvit liceul `Ienachita Vacarescu` din Targoviste si apoi si Scoala Populara de Arta.Debutul lui Ion Dolanescu pe scena muzicala a vut loc pe cand acesta avea 18 ani. Casa de Cultura din Targoviste a fost locul in care tanarul Dolanescu a pasit pentru prima data spre succes.

In 1961, Ion Dolanescu a cunoscut-o pe Maria Tanase, alaturi de care a sustinut un mic turneu prin judetul Dambovita.Cinci ani mai tarziu, in 1966, Ion Dolanescu a fost acceptat la ansamblul `Ciocarlia`.Primele cantece pe care le-a inregistrat la radio sunt `Mai Lenuta treci-i dealul` si `De-ar fi mandra fata buna`.In colaborare cu Maria Ciobanu a inregistrat albumul de muzica usoara `Astazi e ziua ta`. De asemenea, colaborat cu Maria Tanase, Maria Ciobanu, Ionela Prodan si Elena Merisoreanu.

In plan personal, Ion Dolanescu a bifat doua casatorii: prima cu Iustina Baluteanu, iar a doua cu indragita interpreta de muzica populara, Maria Ciobanu. Ambele casatorii au fost dezlegate, iar de atunci Ion Dolescu nu si-a mai legat destinul de cel al altei femei.

In 1972, Maria Ciobanu i-a daruit lui Ion Dolanescu un fiu, pe Ionut.

Trei ani mai tarziu, in 1975, Ion Dolanescu a devenit din nou tatic. De aceasta data, cea care i-a daruit un fiu a fost Margarita Valenciano, din Costa Rica.

Femeia studia Medicina la Cluj, cand l-a cunoscut pe Ion Dolanescu. Din rodul pasiunii celor doi s-a nascut Dragos Carlos.

Acesta s-a mutat inca de la varsta de 10 ani impreuna cu mama lui in Costa Rica, dar vacantele si le petrecea in Romania. De altfel, si studiile universitare tot in Romania le-a urmat.

Cei doi fii i-au daruit lui Ion Dolanescu patru nepoti: Maris de Isus si Ioan Angel Dolanescu-Bravul de la Dragos si Vlad si Ioana Maria de la Ionut.

Inainte de 1989 a fost acuzat de castiguri ilicite, Ioana Radu intervenind la Nicolae Ceausescu in favoarea lui, insa o perioada de timp a fost considerat persona non-grata.  Acest episod a inspirat celebrul slagar `Banii mei munciti cu gura mi i-a luat Procuratura`.

Ion Dolanescu a fost iubit de multe femei. In mod neasteptat, se pare ca in anii ’80, Ion Dolanescu a fost foarte aproape sa-si uneasca destinul cu Nadia Comaneci.

Fost gimnasta nu a negat niciodata apropierea de Ion Dolanescu, cu care s-a intalnit prima data in 1981, la o serie de manifestari date de comunisti in onoarea “Zeitei de la Montreal”.

Se pare ca in urma cu 25 de ani Nadia ar fi fost dispusa, dupa o relatie discreta de cativa ani cu Dolanescu, sa se marite cu interpretul de muzica populara.

Pentru ca mama gimnastei, Stefania, era, la randul sau indragostita de Dolanescu s-a renuntat pana la urma la ideea de casatorie.

Ion Dolanescu a fost deputat in legislatura 2000-2004, ales in judetul Ilfov pe listele partidului PRM.

Ion Dolanescu a decedat in urma unui atac de cord, in seara zilei de 19 martie 2009, la varsta de 65 de ani. Artistul se afla inmormantat in cimitirul Bellu din Bucuresti. La inmormantare au asistat peste 10.000 de persoane.

Imediat dupa deces a inceput goana dupa mostenire. Potrivit presei, interpretul Ion Dolanescu lasase o avere estimata la doua milioane de euro, suma in care erau incluse proprietatile precum si drepturile de autor.

Ion Dolanescu a detinut un apartament si o vila in Bucuresti, o casa in comuna Tunari, de langa Capitala, care valoreaza circa 100.000 de euro, o casa de vacanta in Sinaia, de circa 150.000 de euro, un teren de 4.700 mp in Ilfov, care e evaluat la peste 300.000 de euro, si o casa in constructie, in comuna natala Persinari, judetul Dambovita, de circa 100.000 de euro.

Fratii Ionut si Dragos Dolanescu isi disputa la Tribunal partea care li se cuvine din avere, iar relatiile dintre cei doi frati nu sunt deloc apropiate. Cei doi frati s-au acuzat reciproc ca vaneaza doar banii tatalui.

Ionut Dolanescu nu si-a invitat fratele la botezul fiicei Ioana Maria, iar acest lucru a fost taxat rapid de Dragos. Acesta din urma si-a acuzat fratele ca in loc sa-i faca o cruce decenta tatalui sau la mormant si-a permis sa organizeze un botez fastuos, cu sute de invitati.

In cartea biografica `Ion Dolanescu, o viata de cantec`, scrisa de Luminita Tuca si lansata in octombrie 2010 se arata ca Ion Dolanescu ajunsese sa castige intr-o luna chiar mai mult decat Nicolae Ceausescu. In anii de glorie, Dolanescu castiga peste 60.000 de lei pe luna, o suma exorbitanta pentru un om de rand.

(…) am dat in scris ca nu mai cant la nicio nunta… am fost nevoit… incepusera sa se duca pe la oameni pe la porti, pe unde am cantat. (…) Le era frica tuturor de oameni de la FISC (…) Am ajuns la concluzia ca trebuie sa nu mai cant la nunti. Am cantat numai in spectacole. (…) Mi se facuse frica. Ajunsesem sa castig si 60.000 de lei la nunta. M-am interesat cam ce salariu avea Nicolae Ceausescu. Si am aflat. Vreo 60.000 de lei. Am inceput sa cheltuiesc tot. Sa merg la restaurante. (…) Mi-era teama!, se arata intr-un pasaj din carte.

Cateva cunoscute piese muzicale ale lui Ion Dolanescu:

M-am nascut langa Carpati
Gorjule, gradina dulce
De cand sunt pe-acest pamant
Mandro, cand ne iubeam noi
Sa-mi traiasca nevestica
Neuitata mea, Maria
Au, lele, vino-ncoa (duet cu Maria Ciobanu)
Face-m-as privighetoare (duet cu Maria Ciobanu)
Pe sub dealul cu izvorul (duet cu Maria Ciobanu)

Albume

Cantece si balade din tara novicilor
Romante si cantece de petrecere
Haulite
Astazi e ziua ta (cu Maria Ciobanu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *